Craciunul se apropie! Sa ne pregatim


Vreti sa stiti cum se spune Craciun Fericit in cateva limbi ale pamantului? In albaneza Gezur Krislinjden! In bulgara Tchestita Koleda! In chineza mandarina Sheng Dan Kuai Le! In croata Sretan Bozic! In greceste Kala Christouyenna! In turceste Oeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun! In franceza Joyeux Noel! In engleza Merry Christmas! In germana Fröhliche Weihnachten! In italiana Buone Feste Natalizie! In spaniola Feliz Navidad!

Acasa la Mos Craciun
Cei care sunt hotarati sa-l cunoasca pe Mos Craciun la el acasa merg in Rovaniemi. Aici este domiciliul oficial al mosului, iar industria turismului a transformat acest oras in tot ceea ce imaginatia a mii de turisti si-ar dori. Localitatea a fost in realitate infiintata pe la 1800 de catre cautatorii de aur, deoarece Finlanda este si astazi cel mai mare producator de aur din Uniunea Europeana. Rovaniemi are circa 35.000 de locuitori, dar la circa 8 km de oras, chiar pe Cercul Polar de Nord, a fost construit parcul dedicat Mosului Joulupukki, asa cum este el numit de finlandezi. Nu va asteptati sa vedeti un parc de distractii clasic, ci mai mult un spatiu dedicat viselor ce ne anima pe toti in luna decembrie, in fiecare an. Astfel, veti putea sa va dati cu sania pe derdelus, sa admirati sculpturi de gheata, sa mergeti prin paduri inghetate pentru a va intalni cu elfi si animale prietenoase. Il veti cunoaste si pe mosul cel darnic, dar si pe multi dintre spiridusii sai, care ii sunt mereu aproape, si veti pleca acasa cu imaginea unui tinut de poveste asa cum l-ati visat in copilarie.

Puteti petrece iarna in Laponia
Laponia este numita de vreo suta de ani tara lui Mos Craciun. Motiv pentru care mii si mii de turisti, mari si mici, invadeaza an de an aceasta regiune a Finlandei, pentru a vedea cu ochii lor unde traieste mosul cel darnic si sa-i inmaneze personal scrisoarea cu dorinte, in speranta ca la Craciunul viitor acestea se vor indeplini. Ei nu se sperie de temperaturile ce nu cresc deloc iarna peste zero si nici de distanta mare pe care o au de parcurs.
Ce are cu adevarat Laponia de oferit? Aurora Boreala, traditiile vechi de mii de ani si noptile polare (cand sunt doar doua ore de lumina pe zi). Statiunea cea mai cunoscuta din Laponia este Levi, deoarece aici se afla cele mai mari partii de schi din Europa, iar pescarii amatori pot pescui la copca in lacurile inghetate. Pe lista celor mai iubite distractii din Levi se mai afla plimbarile si chiar intrecerile cu snowmobile, safari cu sanii trase de reni sau de caini Husky prin peisaje inghetate, pana pe banchizele de gheata.

Scrieti-i mosului
Cei care vor sa ii trimita o scrisoare mosului pot incepe de pe acum sa scrie lista de cadouri si chiar sa puna scrisoarea la posta. Ca sa aiba timp spiridusii si mosul sa construiasca jucariile dorite. Iata ce trebuie sa scrieti pe plic: Santa Claus Main Post Office, Tähtikuja 1, FI-96930 Napapiiri Rovaniemi Lapland Finland. Am inteles ca puteti scrie si in limba romana, pentru ca ajutoarele mosului cunosc toate limbile pamantului.

Distractie de Craciun in jurul globului
- In Australia Craciunul vine in plina vara, dar asta nu-i impiedica pe localnici sa-si impodobeasca locuintele si bradutii, care sunt pusi de multe ori chiar pe plajele insorite. Fiind cald, cu totii petrec afara, cel mai popular obicei fiind cantatul de colinde, noaptea, la lumina lumanarilor.
- De Craciun, in Anglia e ceata, ce altceva ar putea fi? Motiv pentru ca familia sa se adune in casa, unde se impacheteaza daruri, se coc prajituri si se pun ciorapii langa foc. Cu totii canta colinde vechi alaturi de bradul impodobit, iar copiii isi scriu dorintele intr-o scrisoare pe care o arunca in soba, pentru ca ele sa ajunga mai repede la Mos Craciun. Acesta vine si umple ciorapii abia dupa ce toti merg la culcare.
- In Olanda, copiii il asteapta pe Sinterklaas, dar pe 6 decembrie. El vine cu vaporul din Spania si aduce cu el un cal alb si un sac urias plin de cadouri. Prajitura traditionala olandeza este un tort de ciocolata in forma literei de inceput a numelui fiecarei familii.
- In Italia nu se prea impodobesc brazi, locul principal in sarbatoarea Craciunului avandu-l scena nasterii pruncului Iisus - numita presepio, care este redata prin figurine si aranjamente bogat decorate. Seara si dimineata aici se aduna familia pentru a aprinde lumanari si a se ruga. In unele parti ale Italiei, cadourile sunt aduse de La Befana, o vrajitoare pe matura.
- In China nu foarte multa lume tine sarbatorile de Craciun, dar crestinii din aceasta imensa tara aleg sa-si infrumuseteze casele cu postere evergreen si decoratiuni din hartie colorata. Bradul luminos, asa cum il numesc ei, este plin de felinare, flori si siraguri de hartie rosie, care simbolizeaza fericirea.
- Si in Mexic este cald de Craciun, iar familiile de crestini isi decoreaza casele cu crini infloriti. Copiii construiesc farolitos din hartie de culoare maro, felinare in mijlocul carora sunt puse lumanari aprinse, pentru a aduce spiritul sarbatorilor in comunitatile lor, motiv pentru care aseaza farolitos la fereastra si pe balcoane si chiar pe strazi.
- In Cuba oamenii de-abia asteapta noaptea de 24 spre 25, care este numita Nochebuena. Pe masa de sarbatoare se pun friptura de porc, fasole neagra cu orez si piure din Yuca. Un obicei vechi este de a gati un porc intreg, intr-o groapa sapata in pamant, plina de carbuni si acoperita cu frunze de bananier.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Expozitie Comorile Egiptului Antic. O expunere moderna a celei mai legendare civilizatii antice. Expozitie Comorile Egiptului Antic. O expunere moderna a celei mai legendare civilizatii antice.

Expozitia "Comorile Egiptului Antic" se desfasoara, in premiera, in Bucuresti, la Biblioteca Nationala a Romaniei (bulevardul Unirii nr. 22) in perioada 21 martie – 21 iunie 2018.

O noapte printre giganti la muzeul Antipa O noapte printre giganti la muzeul Antipa

Copiii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani sunt invitati sa petreaca o noapte memorabila printre cele mai mari mamifere care au existat vreodata pe Pamant!

Cauta un review



Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.