Casa iepurasului de Paste


Povestea iepurasului de Paste a intrat bine de tot in inimile copiilor mari si mici. Este Mos Craciunul de primavara si nu vad de ce nu ne-am bucura de el la fel ca de mosul cel vesel al sfarsitului de an.
Povestea urecheatului aducator de oua colorate coboara mult in istorie, el fiind pomenit in documente din Germania, pe la 1500, desi cu siguranta este un personaj cu vechime mai mare. In vremuri vechi, popoarele germanice sarbatoreau venirea primaverii si reinvierea intregii naturi. Zeita Eastre era reprezentanta primaverii si a fecunditatii si in multe imagini din acele vremuri ea e reprezentata ca un iepure.
Dar legenda iepurasului de Paste e mult mai frumoasa. Se spune ca intr-un copac batran, dintr-o padure la fel de batrana, traia o pasare frumoasa, ale carei triluri inveseleau an de an toata firea, incat pana si vantul se oprea ca s-o asculte. Intr-o iarna geroasa, geroasa, dintr-o data, trilurile magice ale pasarii s-au oprit. Iar animalele padurii, ingrijorate, au descoperit-o pe biata faptura cazuta in zapada rece, la poalele copacului batran, aproape inghetata de frig. Si pentru ca o iubeau atat de mult, au cerut ajutor zeitei Easter. Aceasta a transformat-o pe iubita pasare intr-un iepuras magic, imblanit, dar i-a lasat si puterea de a face oua. Iar la venirea veselei primaveri, printre darurile primite de Easter de la vietatile padurii, se afla  si un cos cu oua colorate.
Astfel iepurasul aducator de cosulete cu oua colorate a devenit simbolul venirii primaverii, al fertilitatii, al renasterii naturii, dar si al Pastelui.
Copiii cuminti abia asteapta an de an sa mearga la vanatoare de oua, sa coloreze oua impreuna cu iepurasul si sa primeasca de la acesta cadouri surpriza. E bine ca micutii sa stie ca si iepurasul de Paste are ajutoarele lui, intocmai ca Mos Craciun, numai ca ei nu sunt spiridusi, ci micile buburuze, care pornesc de la primele raze de soare ale primavarii sa inspecteze parcurile si gradinile, in cautarea copiilor cuminti. Se mai spune ca in noaptea de Paste, iepurasul calatoreste prin lume intr-o caleasca de clestar, la care sunt inhamate 12 randunele zglobii.
Mai mult, copiii din Germania pot chiar sa il viziteze la el acasa sau sa ii scrie o scrisoare, la care asteapta cu emotii raspuns. Pentru ca pufosul urecheat si-a stabilit domiciliul in oraselul Ostereistedt, in Saxonia Inferioara, in Germania. Acolo el are o casuta cocheta, ai carei pereti sunt plini de desene si poezii trimise de o gramada de copii, in fiecare an. Iata adresa la care ii puteti scrie si voi iepurasului cel voios: Hanni Hase, Am Waldrand 12, 27404 Ostereistedt.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Expozitie Comorile Egiptului Antic. O expunere moderna a celei mai legendare civilizatii antice. Expozitie Comorile Egiptului Antic. O expunere moderna a celei mai legendare civilizatii antice.

Expozitia "Comorile Egiptului Antic" se desfasoara, in premiera, in Bucuresti, la Biblioteca Nationala a Romaniei (bulevardul Unirii nr. 22) in perioada 21 martie – 21 iunie 2018.

O noapte printre giganti la muzeul Antipa O noapte printre giganti la muzeul Antipa

Copiii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani sunt invitati sa petreaca o noapte memorabila printre cele mai mari mamifere care au existat vreodata pe Pamant!

Cauta un review



Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.