Noaptea Muzeelor, in luna mai


Pe 18 mai se sarbatoreste Ziua Internationala a Muzeelor, iar de 9 ani, in apropierea acestei date se organizeaza si Noaptea Europeana a Muzeelor. Numarul institutiilor care au ales sa participe la acest eveniment manifest a ajuns in 2013 la 3000 de muzee pe intreg continentul. Evenimentul a fost initiat de Ministerul Culturii din Franta si atrage, an de an, din ce in ce mai multi participanti.

Impresionant este si felul in care fiecare muzeu alege sa intre in acest joc frumos al atragerii cat mai multor oameni spre salile lor pline cu obiecte vechi si prafuite, ar zice unii, ba mai mult, sa ii faca sa stea noaptea la coada pentru a patrunde in muzeu. Concerte, parade, ateliere, expozitii speciale, proiectii de film... si tot mai multe muzee pe lista.

De doi ani mergem si noi la Noaptea Muzeelor, cu copilul din dotare, ba mai mult, anul acesta am avut si cativa pusti imprumutati si bine am facut, pentru ca timpul a trecut mai repede si mai frumos. Si da, copiii sunt foarte interesati de eveniment, au avut rabdare sa astepte la coada desi ora lor de somn se tot indeparta. Ba mai mult, au facut inainte calcule cat trebuie sa stam la un muzeu, si-au ales singuri ce domenii i-ar interesa, si au dat dovada de curiozitate si in interior, citind panourile cu informatii si punand intrebari istete. Ma refer aici, evident la scolarei, ca noi anul acesta am fost cu o gasca formata din clasa a doua si a cincea. Oricum, am avut colegi de coada multe familii cu copii, dar si o multime de adolescenti. Cu totii veniti cu zambetul pe buze, nu cu atitudinea aceea de coada tipic romaneasca. Toata lumea era dotata cu sticlute cu apa si gustari, cu pliantele oferite gratis de organizatori si o multime de informatii de impartasit. Motiv pentru care respectiva ora de asteptat pana la intrarea in muzeu nu a parut chiar atat de lunga. Dar pentru parinti, recomand cu caldura formarea unui grup de 3-5 copii si 2-3 parinti, pentru ca astfel cei mici nu au cand sa se plictiseasca. Apoi gustari si apa, obligatoriu de luat.

Noaptea Muzeelor este un eveniment cu o istorie recenta la noi, prima editie avand loc in 2008. Anul acesta, proiectul s-a numit "Noaptea Muzeelor in 4 acte: Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu". Dar am inteles ca si alte orase din tara au organizat actiuni culturale in aceasta perioada, in total participand 180 de institutii. In Bucuresti am avut de vizitat 32 de locuri, printre care s-a aflat si Ferma Animalelor si Muzeul Satului, care au avut activitati la ore mai acceptabile pentru familiile cu copii.

La Ferma Animalelor, aflata pentru prima data in acest program, au fost organizate momente simpatice si instructive pentru copii, care au fost rugati sa pastreze linistea in zona in care majoritatea animalelor faceau nani si au fost invitati sa ii priveasca pe arici, care sunt foarte harnici la venirea intunericului, sapand gropi si plimbandu-se de colo pana colo. Tema evenimentului a fost: "Ce fac animalutele noaptea" si a pornit chiar de la intrebarile copiilor.

S-a redeschis in Noaptea Muzeelor, dupa o lunga perioada de renovare, si Muzeul "Theodor Aman", motiv de bucurie pentru cei care iubesc pictura.

O atractie pentru pici a fost si expozitia permanenta a Muzeului Cailor Ferate, unde cea mai mare inghesuiala s-a produs, ca intotdeauna, in jurul uriasei machete cu dealuri si vai, cu tuneluri si gari miniaturale prin care trec trenuri de marfa si de calatori.
Foarte interesant pentru cei mici a fost anul acesta si programul de la Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc, unde copiii au ascultat fanfara pompierilor, dar si expozitia intitulata "Copilarie regala", de la Arhivele Nationale ale Romaniei.

Cateva sfaturi pentru familia voastra:

- alegeti maximum 3 locuri de vizitat pentru o noapte, incepeti cu acelea al caror program debuteaza devreme, asa cum este Muzeul Satului, care se viziteaza pe lumina.
- ajungeti putin mai devreme decat ora de deschidere, astfel veti fi printre primii la intaiul loc de vizitat.
- distanta dintre muzeele alese sa nu fie mare;
- lasati toate grijile acasa si concentrati-va pe calitatea timpului petrecut in familie, intr-un mediu cultural;
- documentati-va inainte putin, dragi parinti, pentru ca la muzeu sa le puteti oferi copiilor raspunsuri la intrebari sau va propunem un joc, puneti-i sa isi noteze in carnetele pregatite de acasa intrebari, curiozitati, urmand ca a doua zi sa cautati impreuna raspunsuri. Site-urile dedicate evenimentului Noaptea Muzeelor sunt foarte bogate in povestea multor obiecte valoroase prezentate special cu aceasta ocazie in fata publicului.

Ne dorim ca in 2014 sa fie si mai multe muzee pe lista Noptii Muzeelor, iar pliantul ce va fi impartit tuturor celor care vor sa aiba informatii practice si harta cu toate organizatiile culturale participante sa fie cel putin la fel de bine realizat ca si anul acesta.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Expozitie Comorile Egiptului Antic. O expunere moderna a celei mai legendare civilizatii antice. Expozitie Comorile Egiptului Antic. O expunere moderna a celei mai legendare civilizatii antice.

Expozitia "Comorile Egiptului Antic" se desfasoara, in premiera, in Bucuresti, la Biblioteca Nationala a Romaniei (bulevardul Unirii nr. 22) in perioada 21 martie – 21 iunie 2018.

O noapte printre giganti la muzeul Antipa O noapte printre giganti la muzeul Antipa

Copiii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani sunt invitati sa petreaca o noapte memorabila printre cele mai mari mamifere care au existat vreodata pe Pamant!

Cauta un review



Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.