In Viena cu copiii


Cand ma gandesc la Viena, primul lucru care imi vine in minte este nasul Drosselmeyer, din "Soldatelul de plumb" al lui Andersen, cel care le aduce de Craciun celor doi frati cele mai frumoase jucarii din lume: o papusa de portelan imbracata ca o printesa, soldatei de plumb, caluti de lemn, casute cu mobila maruntica si personaje imbracate in dantele scrobite. Cel putin asa erau desenate in carticica pe care mi-o citea bunica mea cand eram de-o schioapa si imi aduc aminte sentimentul pe care il aveam cand ma uitam la acele imagini de vis.

Asa te simti si cand pasesti pe strazile Vienei, indiferent de anotimp, de parca a venit Craciunul, si primesti cadouri din toate partile. Strazile, parcurile, cafenelele si magazinele mici... Cat despre buticurile cu tot felul de specialitati... fiecare vitrina pare creata pentru a-ti lipi nasul de geam, ca sa fii cat mai aproape de minunatiile dinauntru!
Viena este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, aceasta este parerea mea si a multor altor turisti de prin lumea asta mare, iar avantajul nostru, al romanilor, este ca e la mica distanta de tara noastra. Puteti ajunge acolo cu avionul, in maximum doua ore, si cu masina, in circa 14 ore de condus, eventual cu o oprire pe traseu, fie in Romania, o noapte, fie in Ungaria, la Budapesta.

Vine acum, acum vara peste noi, iar cei mici vor intra in vacanta. Austria este consacrata la noi in tara ca  o destinatie de iarna, dar este ideala in acest sezon pentru cei care vor sa viziteze zonele rurale sau orasele, pline de muzee si strazi vechi. Veti avea surpriza de a gasi in sezonul estival si multe hoteluri all inclusive, care au piscine cu ape termale, programe de relaxare pentru parinti si educative si distractive pentru copii.
Dar cel mai frumos e la Viena, iar cei care an de an o trec pe lista lor de macar un citybreak, stiu ce spun eu aici. Dar odata ce au crescut cei mici sau doar pentru ca nu vreti sa va despartiti de ei, ii veti lua cu voi in concediul de anul acesta. Asadar, daca ati hotarat sa plecati la drum in formula completa, veti avea mai multe "pretentii".
Astfel, daca nu stiti cum sa faceti sa imbinati vizitele la muzee, ceea ce va doriti voi ca parinti, sa ramana piticotii si cu "amintiri culturale", dar si momentele de distractie, care trebuie sa fie pentru toti – suntem si noi pe aici, sa va mai sfatuim, sa ne mai sfatuim. Si in final vom avea ecuatia perfecta pentru a avea cea mai frumoasa vacanta cu copiii in Viena.

Unde se distreaza cei mici:
Tiergarten Schonbrunn
Gradina Zoo de la Palatul Schonbrunn. Una dintre cele mai frumoase si mai intinse gradini zoologice din Europa. Custile animalelor sunt mari, habitatul lor este amenajat pentru a imita cat mai fidel natura, iar diversitatea "chiriasilor" deosebit de atragatoare si pentru mici, si pentru mari. Puteti petrece mai bine de 3 ore in interior, copiii vor putea admira, interactiona si afla lucruri noi despre animale si pot participa la activitati de grup. Pentru momentele de pauza, exista in centrul gradinii zoologice si o cofetarie, dar si un magazine cu jucarii, cele mai multe, evident, animalute. Foarte fain este ca intre animale si vizitatori se afla geamuri, prin urmare cei mici se pot apropia foarte mult de animalul preferat. Multi dintre cei care au mers la Tiergarten Schoenbrunn se bucura cel mai mult de faptul ca au vazut ursi panda si koala, animale rar intalnite in alte gradini zoologice de prin lume.

Parcul Prater si Muzeul figurilor de ceara
Unul dintre locurile simbol al orasului Viena este roata cea mare din Prater, din care veti face poze si veti vedea panorama intregului oras de la aproape 65 de metri inaltime. Dar Prater nu e numai atat. Are o zona verde numai buna pentru plimbare, restaurante pe gustul tuturor si tot felul de distractii pentru toata familia. La doi pasi de Prater, in Piata Riesenradplatz, se afla Muzeul figurilor de ceara Madame Tussauds. De 150 de ani, oamenii se distreaza privind statuile din ceara ale diferitelor personaje celebre ale momentului. Cei veniti la Viena probabil ca vor dori sa faca o fotografie alaturi de Mozart sau de printesa Sisi, dar cu siguranta nu vor rezista in fata altor personaje, mai moderne, asa cum este "piratul" Johnny Deep sau eleganta Nicole Kidman. Iar cand ne gandim ca pentru o singura statuie se lucreaza 800 de ore...

Muzeul Tehnic
Aflat pe una dintre strazile celebre ale Vienei, Mariahilfer Strase, la nr 212, Technisches Museum Wien este deosebit de atragator pentru tatici si pustii lor, dar cu siguranta ca si fetele vor gasi lucruri interesante de vazut, asa cum este, de exemplu, trenul imperial al imparatesei Elisabeta. Baietii vor fi incantati de modelele de avioane vechi ce inca functioneaza, de electromobilul Lohner Porsche sau de cel mai rapid Mercedes. Copiii sunt invitati sa ia parte la un program special realizat pentru ei.

Sus-sus, in Donauturm
Un alt simbol al Vienei moderne este si turnul observator Donauturm. Acesta are 252 metri, ascensoarele ajungand in doar 35 de secunde la restaurantul panoramic rotativ, aflat la 165 metri inaltime. Veti avea parte de o panorama spectaculoasa, mai ales asupra centrului istoric al Vienei. Parcul de sub turn, Donaupark, va ofera peluze intinse, bune pentru relaxare pe iarba verde, terenuri de joaca pentru copii si multe straturi de flori de admirat. Cei care sunt in forma si le place sa simta cum adrenalina isi face de cap, si ma refer aici la parinti, pot incerca sa faca bungee-jumping, de la 152 de metri. Se face doar in weekenduri, din aprilie pana in noiembrie.

Minipolis, un orasel de incercat meserii
Pe strada Wagramer, la nr 2, se afla oraselul copiilor, acolo unde pustii cu varste de la 4 la 12 ani pot deveni pentru cateva ore "adevarati" profesionisti, peste 90 de meserii fiind "disponibile". Cele mai multe cereri sunt, evident, pentru pompieri,  politisti, doctori sau macaragii. Dar e bine sa stiti ca e destinat doar copiilor vorbitori de germana.

ZOOM Kindermuseum
ZOOM Kindermuseum este un muzeu interactiv pentru copii, tematic, tineti cont ca se face programare cu o zi sau doua inainte. Are multe sectiuni interactive, in care cei mici sunt incurajati sa realizeze diferite lucruri, folosindu-si in mod creativ imaginatia si cunostintele, sa atinga si sa studieze indeaproape exponatele. Ceea ce e foarte simpatic este ca sectiunile sunt amenajate pe grupe de varste, cea mai mica fiind 8 luni, si exista personal care se ocupa in mod profesionist de copii. Anul acesta s-a deschis o expozitie dedicata Evului Mediu, pentru grupa de varsta 6-12 ani,  iar din 28 iunie se va deschide Lab Cinema, un proiect interactiv pentru varstele 8-14 ani. Cat despre biletul de intrare, este platit doar pentru copil, adultul insotitor intrand gratis.

Haus der Merees
Sau Casa Marilor pe limba noastra. Unul dintre cele mai uimitoare muzee ale Vienei. Veti patrunde, pe fiecare etaj al acestui muzeu, intr-o lume complet diferita de cea anterioara. De la sala dedicata zonei tropicale, unde pasarile si maimutele vi se pot catara pe umar, de la sala ce reconstruieste o pestera, cu animale ce traiesc in acest mediu, precum si stalagmite si stalactite, la un acvariu urias, in care copiii pot "intra" prin niste casti de scafandru speciale. In plus, exista anumite zile si ore cand animalele pot fi hranite de catre copii. Ce aventura mai fantastica poate fi pentru un pusti de 10 ani decat sa mangaie pe spate un rechin sau sa ii dea ceva de mancare unui peste pirahna? Daca vreti si sa vedeti o frumoasa panorama a Vienei, de deasupra Casei Marilor, aveti doar 192 de trepte de urcat, dar este un efort care merita facut. Cu aparatul de fotografiat in mana, bineinteles.

Prin Viena vara asta calatoriti mai comod cu cardurile speciale
Cautati sa cumparati cardurile de reduceri pentru turistii care viziteaza Viena. Doua dintre acestea sunt Pro Wien sau The Vienna Card, care costa 19.90 euro. Acestea se gasesc de vanzare la hoteluri, la biroul de informatii pentru turisti din Albertinaplatz, care e deschis intre orele 9-19 in fiecare zi, in aeroport sau la punctele de vanzare a biletelor de transport. Cu aceste carduri veti calatori gratuit prin Viena timp de 72 de ore si aveti multe reduceri la muzee si alte obiective turistice, la cumparaturi, in cafenele si restaurante. Impreuna cu cardul veti primi gratuit si o brosura de 120 de pagini, in care veti gasi o multime de informatii utile. Cartela Pro Wien va permite sa calatoriti gratuit prin oras si alaturi de un copil cu varsta pana la 15 ani impliniti. Multe muzee au de asemenea reduceri sau oferte speciale pentru copii, pe care le gasiti pe pliantele de la intrarea in muzeu sau de la centrele pentru turisti.

Copiii intra gratuit la 12 muzee din Viena
Iata o lista cu 12 muzee care ofera in vara aceasta intrare gratuita tinerilor cu varsta sub 19 ani (obligatoriu sa aiba un act care sa certifice varsta):
- Albertina
- Belvedere
- Museum of Military History
- Museum of Fine Arts
- MAK - Museum of Applied Art
- mumok - Museum of Modern Art
- Museum of Natural History
- Austrian National Library
- Austrian Theater Museum
- Museum of Technology
- Wien Museum Karlsplatz
- expozitiile de la ZOOM Children's Museum.

Toata familia viziteaza gratuit in 2013:

- MUSA Muzeul Start Gallery Artothek
- In prima duminica din fiecare luna vizitati gratuit, in familie, Wien Museum Karlsplatz, Roman Museum, Collection of Clocks and Watches, Wien Museum Hermesvilla si Muzeul de Istorie Militara.

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Vacanta cu copiii la marea noastra in vreme de pandemie Vacanta cu copiii la marea noastra in vreme de pandemie

Dupa atatea luni de stat in casa cu copiii, am dat o fuga la mare in weekend-ul trecut. Atat de mult isi doreau fetele sa mearga la mare, incat au facut si un catecel “Vreau sa merg la mare, sa imi fac bagajul, ca nu l-am mai scos, de aproape tot anul…”.

Un weekend la Porumbacu Treehouse Un weekend la Porumbacu Treehouse

Un weekend petrecut in copac :), intr-o casuta numai a noastra. A fost o surpriza foarte placuta sa vedem peisajul, sa ne bucuram de paraul care trecea prin fata casei sau sa ascultam ciripitul pasarilor.

Cauta un review



Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.