S-a ratacit? Cum sa nu ajungem acolo


La orice plecare de acasa cu copilul poate interveni acest fenomen ce le creeaza adevarate cosmaruri mai ales mamelor. Cum sa facem sa nu se piarda cel mic? Cum sa reusim sa fim cu ochii in patru?

In vizite la muzeu, in aglomeratii de oameni, acest lucru se poate petrece foarte usor, iar copilul poate ajunge la mare distanta de parinti in foarte scurt timp. Prin urmare, el trebuie instruit de acasa, sa stie ce are de facut.
Aici o sa va spun si ce am facut eu cu propriul copil, iar pana acum, cand are 9 ani nu s-a intamplat nici un accident, desi am fost de cateva ori pe aproape, dar si-a amintit sa respecte regulile stabilite si ne-am regasit repejor. In primul rand inca de pe la 2 ani l-am invatat sa isi spuna numele fara fandoseli si sa puna intrebari vanzatoarelor, portarilor si oamenilor de la protectia locurilor in care mergeam.
Apoi, cand a mai crescut, a invatat numele strazii pe care locuiam. La gradinita (6 ani), deja stia adresa completa si numarul de telefon al mamei.
Asta pentru cazurile in care se ratacea in orasul in care locuieste.

Pentru vacanta, mai apar cateva reguli:
- ii puneti o carte de vizita sau un bilet, intr-unul dintre buzunare, cu numar de telefon de contact, numele copilului si adresa. Unele hainute au chiar, pe eticheta, loc special de scris cu marker permanent astfel de informatii.
- daca e suficient de mare, il invatati numarul de telefon mobil al unuia dintre parinti, al mamei de obicei, si il repetati o data la cateva zile.
- il invatati numele hotelului la care stati, daca sunteti intr-o statiune.
- daca sunteti in circuit, intr-un oras aglomerat, intr-un mall sau intr-un muzeu, copilul trebuie sa aiba ca loc de intalnire cu parinti usa de intrare sau holul, iar daca sunteti in aer liber, cel mai apropiat punct in care ati facut un popas (o statuie, un chiosc de ziare, o banca).
- daca folositi transportul in comun intr-o localitate, stabiliti sa va reintalniti in ultima statie in care ati fost impreuna cu totii.
- invatati copilul sa spuna, in limba tarii in care va aflati sau in engleza, “M-am pierdut de parinti. Ma puteti ajuta?”. Sa apeleze la oameni de ordine, politisti sau... daca nu sunt prin preajma, la o mama cu copii.
- daca aveti un copil suficient de mare, dati-i un telefon ieftin, neatragator pentru hoti, de pe care va poate suna si sa puteti comunica.

O regula foarte importanta:

Copilul merge intotdeauna in fata parintilor, daca nu e tinut de mana, suficient de aproape incat sa auda "comenzi" de genul: "stai pe loc", "acum mergem la stanga" etc. Nu ii lasam niciodata in spate sa ne urmeze, pentru ca se vor pierde cu siguranta, va aduceti aminte scena din aeroport, din "Singur acasa", cand copilul isi urmareste tatal imbracat in pardesiu crem si ajunge sa alerge dupa alt adult, cu acelasi model de haina?

Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Raul de masina, un posibil inamic al vacantelor Raul de masina, un posibil inamic al vacantelor

Mersul in vacanta presupune si calatoria cu un mijloc de transport, fie el terestru, naval sau aerian si deseori suntem pusi in fata raului de miscare, mai ales in ceea ce ii priveste pe cei mici.

Vacanta cu copiii la Stirile ProTv Vacanta cu copiii la Stirile ProTv

"Ne-am intors de curand din vacanta si m-am gandit sa va povestesc despre Playmobil - un parc de distractii suuuuper, cum zic fetele, in care ziua trece prea repede"...

Cauta un review



Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.