GRECIA – marea noastra dragoste de vara


In fiecare vara din ultimii 5 ani ne petrecem o saptamana de relaxare in Grecia la plaja.

Experientele triste din Romania – Mamaia cu toxi-infectii alimentare si branule la cei mici ne-au determinat sa alegem alta destinatie decat Marea Neagra.

Printre jocurile de familie exista si un quiz-show in care trebuie sa ghicim locuri/tari/culori/flori preferate de ceilalti membri din familie. Tara preferata din acest quiz este Grecia pentru toti din familia noastra, chiar daca am vizitat multe tari in ultimii ani.

Recunosc, nu am incercat foarte multe locatii, dar va voi povesti despre cele vizitate de noi, poate va vor ajuta in alegerea locatiei in vacanta cu copiii.

Primul an cand am fost in Grecia, am facut rezervare in Hanioti – Chalkidiki. Plaja de acolo este frumoasa, dar sezlongurile sunt prea apropiate si nu exista locuri unde copiii sa construiasca castele de nisip si sa alerge in voie pe plaja. A doua zi ne-am urcat in masina si, la recomandarile unui barman de pe plaja din Hanioti, ne-am oprit intr-un loc de vis, un golfulet numit Palliouri (nu departe de Hanioti, aproximativ 20 – 30 minute cu masina), unde apa era mica pe o distanta considerabila, pestisorii ajungeau pana la mal, iar nisipul era numai bun de modelat. Erau foarte multi greci acolo, plaja nu avea sezlonguri, fiecare venea cu umbreluta de acasa, iar de mancare era doar o masina cu hot-dog si inghetata. Pentru ca era prea frumos acolo, tati a cumparat de la prima benzinarie o umbreluta si doua fotolii de plaja si ne-am amestecat printre localnicii de pe plaja. A fost o vacanta minunata, fara stres ca e apa prea adanca sau ca se pot rataci copiii.

In ultima zi ne-am plimbat prin imprejurimi si am descoperit un complex numit Chrousso Village, cu program pentru copii in fiecare seara si sistem all-inclusive.

Anul urmator am facut rezervare la Chrousso Village, iar in fiecare dimineata treceam printr-o padurice pana la plaja. Puteam opta pentru plaja la piscina resortului, dar nu aveam nisip, la mare in zona care apartinea resortului cu muzica buna si bar pe plaja sau plaja mai salbatica din golfuletul descoperit in urma cu un an. Mancarea nu a fost extraordinara, nici nu am mancat prea mult dar cu toate astea ne-am ingrasat cu aproape un 1 kg intr-o saptamana. In schimb, programul de animatie, locul de joaca din cadrul resortului cu gonflabile, tobogane si leagane, spectacolele din fiecare seara ne-au facut sa acordam 5 puncte acestui resort.

Nu sunt foarte multe resorturi all-inclusive si cu program de entertainment pentru copii in Grecia.

Totusi, dintre toate locurile din Grecia, putem spune ca Thassos este in inima noastra. Plaja de la Golden Beach din Chryssi Amoudia este una dintre cele mai frumoase plaje din lume, conform unui studiu facut chiar de National Geografic. Ultimele trei vacante de vara le-am petrecut pe aceasta plaja. Drumul pana acolo se face intr-o zi, se traverseaza Bulgaria direct, nu se mai ocoleste prin Sofia si se intra in Grecia pe la vama Makaza. Inteleg ca uneori se mai aglomereaza, noi am avut norocul sa nu stam mai mult de 30 minute. Dupa care se mai merge o ora prin Grecia, iar din Keramoti se traverseaza marea cu ferry pana in Thassos. Va recomand cu caldura daca aveti copii mici sa va cazati la hotelurile de pe plaja (noi am stat la Golden Beach Hotel, chiar pe plaja), iar tavernele din zona plajei sunt foarte bune, nu am avut nici un incident in privinta mancarii (Fedra, Finikas – in dreptul campingului, Cielo si toate celelalte). Nu am vazut gunoaie prin nisip si nici iarba mirositoare adusa de valuri.

In fiecare dimineata pregateam micul dejun pe terasa din fata camerei, la doi pasi de mare, cumparam paine calda si ce-si doreau copiii de la supermarketul din zona si ocupam sezlonguri la mare, sa fim aproape de micii constructori de castele.

Plaja nu era foarte aglomerata pana la 11-12 cand soseau grecii, ei nu vin dimineata la plaja. Nici barurile nu se deschid mai devreme de ora 9.00. Sezlongurile de pe plaja apartin teraselor si sunt gratuite pentru orice consumatie. Cafeaua este servita cu o sticla de apa rece din partea lor. Sunt foarte multe pensiuni/studiouri in zona Chryssi Amoudia la preturi rezonalbile, iar la terasa un pranz sau o cina nu depasea 40 euro pentru 2 adulti si 2 copii.

Seara ne faceam plimbarea pe malul marii sau jucam un joc pana tarziu pe plaja. In zona noastra nu existau parcuri de distractie, ele sunt in cealalta parte a insulei, dar acolo este foarte mare aglomeratie si nu ne-a placut. Ne-am cumparat chiar si o barcuta gonflabila ceva mai mare pe care o lasam la magazinul de pe plaja si o luam a doua zi. Exista si varianta sa o lasam peste iarna acolo si sa o luam de la ei vara urmatoare, sa nu ne ocupe spatiu in masina si in magazia de acasa.

Anul acesta vom merge din nou in Thassos, tot in zona plajei Golden Beach – acolo unde scapam de griji si ne simtim cel mai bine!

Important! Daca ati incercat alte locatii in Grecia in vacanta cu copiii si ati fost incantati de ele, ne-am dori sa ne spuneti locatiile sa le trecem in wish-list pentru anul urmator. Vacanta frumoasa!

 

Un comentariu

[+] Adauga un comentariu
  • #1 Ramona. 09.02.2019 10:08
    Buna ziua,va multumesc pentru frumoasele impresii. As dorii o informatie va rog,in Thassos apa este adanca pentru copii, sau se pot balacii linistiti. De exemplu in Halkidiki la 2 metrii de plaja, apa era brusc adanca si desii locatia si statiunea ne a placut,apa am apreciat o mai putin.Va multumesc!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Vacanta cu copiii la marea noastra in vreme de pandemie Vacanta cu copiii la marea noastra in vreme de pandemie

Dupa atatea luni de stat in casa cu copiii, am dat o fuga la mare in weekend-ul trecut. Atat de mult isi doreau fetele sa mearga la mare, incat au facut si un catecel “Vreau sa merg la mare, sa imi fac bagajul, ca nu l-am mai scos, de aproape tot anul…”.

Un weekend la Porumbacu Treehouse Un weekend la Porumbacu Treehouse

Un weekend petrecut in copac :), intr-o casuta numai a noastra. A fost o surpriza foarte placuta sa vedem peisajul, sa ne bucuram de paraul care trecea prin fata casei sau sa ascultam ciripitul pasarilor.

Cauta un review



Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.