Vacanta cu copiii in Malta


M-am intors din Malta saptamana trecuta, unde am avut norocul sa ajung impreuna cu cativa prieteni foarte dragi mie. A fost mai mult o prospectie sa vad daca as putea veni in toamna cu fetele aici.

Zborul a durat 1 ora si 45 minute, iar Air Malta ne-a servit cu apa plata si o gustarica sa faca zborul si mai placut. Am avut ghizi de la Malta Travel care insotesc grupul de la plecare pana la intoarcere pe Otopeni. Am zburat peste Veliko Tarnovo, Sofia, Thesalonikki, am traversat Marea Mediterana si direct Malta.

Acolo temperturile sunt mai ridicate, dar briza marii face sa fie totul perfect. In luna decembrie sunt aproximativ 22 grade, iar ploaia dureaza cam 5 minute.

Daca doresti sa vizitezi mai multe locuri este recomandat sa alegi si pachetul de excursii, deoarece obiectivele turistice nu sunt aproape unul de altul, iar pe insula se circula pe partea dreapta lucru cu care nu suntem obisnuiti.

Limba este 80% araba, 10% engleza si 10% italiana, asa ca nu intelegi aproape nimic din ce vorbesc.

Malta este situata la aprox. 90 km sud de Sicilia si 290 km de  Africa si reprezinta de fapt un arhipelag alcatuit din sase insule, din care Malta este cea mai mare (246 km) urmata de Gozo (67 km), Comino (3,5 km), Cominotto, Filfa si St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite.

Ca si obiective, am vizitat:

- Manastirea Ta Pinu, o manastire facatoare de minuni (am gasit acolo doua incaperi cu tablouri in care erau hainute de bebelusi aduse de parintii care au reusit sa faca copii dupa ce s-au rugat la manastire, gipsuri si fotografii ale copiilor care au avut probleme si s-au insanatosit);

- Laguna Albastra – nu am mai vazut niciodata marea asa frumos colorata;

- Fereastra Albastra – am inteles de la ghid ca in cativa ani piatra care incadreaza fereastra se va prabusi, cade in fiecare an cate o bucata din ea, asa ca grabiti-va sa o vedeti :)

- Popeye Village – unde s-au facut filmarile pentru musicalul "Popeye" in 1980 – este foarte frumos, poti petrece aici o zi de neuitat cu copiii, au tot felul de spectacole cu personaje din Popeye, au restaurante, teren de mini-golf, sezlonguri, piscine, tobogane cu apa si chiar trambuline. Pretul unui bilet de intrare pentru adulti este 14,50 euro, iar pentru copii si pensionari (in cazul in care veniti si cu bunicii) este 10,50 euro;

- Mdina – vechea capital a insulei – este una din cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Aici pretul unei case este intre 500.000 euro si 1.000.000 euro. Tot aici am mancat cea mai buna pasticeria traditionala – un fel de placinta de branza cu foietaje;

- Insula Gozo – la 30 minute cu ferryboat-ul, este mai putin aglomerata, are sate vechi si drumuri romantice. Este insula preferata a lui Brad Pitt, aici a filmat "By the sea" si a petrecut mult timp alaturi de Angelina Jolie si copiii lor. Am avut norocul sa ne cazam in acelasi hotel un de au stat si ei – Hotelul St. Patrick, iar domnul de la receptie ne-a povestit ca fiecare copil al lor avea cate o bona…ce famile numeroasa!

- Marsaxlokk – satul pescaresc traditional  cu multe-multe barcute de lemn viu colorate (au chiar si ochi care le apara de diverse primejdii pe mare), restaurante si targuri de suveniruri. Recomand restaurantul Ta Victor (in limba malteza Ta inseamna a lui…) – numarul unu pe Trip Advisor, are un perete numai cu diplome de la diverse concursuri de gatit, aici gasesti mancare traditional malteza proaspata si buna;

- Valletta – capital Maltei, este un oras modern unde poti face si shopping;

- Grota Albastra – aici am inchiriat o barcuta cu 8 euro/pers. si ne-am plimbat in jurul grotei, prin toate pesterile unde se spune ca sirenele ii ademeneau pe marinari si unde am vazut cei mai frumosi corali;

- Barakka Gardens – aici la ora 12 puteti auzi tunurile (Saluting Battery), iar daca doriti sa le faceti o surpriza copiilor puteti cobori cu un lift sa vedeti tunurile de aproape. Biletul este 2 euro pentru adulti, iar copiii sub 16 ani intra gratis.

Am lasat pentru toamna turul Siciliei, unde se ajunge in aproximativ doua ore, Aquarium unde poti inota alaturi de delfini si traseul filmelor –  unde mergi cu un ghid sa vezi unde s-a filmat By the Sea cu Brad Pitt si Angelina Jolie, Asterix si Obelix, Munich, Troia, Contele din Monte Cristo, Gladiatorul si multe altele. Industria cinematografica este foarte dezvoltata in Malta.

Am reusit sa vad mai multe hoteluri atat in Malta cat si in Insula Gozo, iar dintre toate va recomand pentru vacanta cu copiii Seabank Resort de 4 stele care ofera sistemul all inclusive, are cea mai intinsa plaja naturala cu nisip din Malta si apa mica. Aici mancarea este foarte buna, au si meniuri pentru copii, animatori, iar seara puteti sta la un pahar de vin pe terasa cat copiii se joaca in parcul de distractii amenajat de hotel la doi pasi de mare cu gonflabile, trambuline, leagane si tobogane.

In Malta nu sunt pomi fructiferi, doar palmieri si putina vita de vie, nu au apa potabila deloc pe insula (toata apa este importata din Italia), iar toate constructiile sunt facute in stil maur cu un model tipic maltez la balcoane. Lemnul este foarte scump, din acest motiv veti vedea perdea de bambus care sa protejeze lemnul de soare la ferestre si la balcoane. Malta este in Uniunea Europeana, asa ca preturile la telefonia mobila sunt cele din ofertele pentru roaming in UE.

Sa fiti atenti daca inchiriati masina: exista politia locala de stat si politia privata care castiga comision din amenzile date, iar masinile inchiriate au un K la finalul numarului tocmai sa le usureze lor munca.

Preturile nu sunt mari fata de alte state europene: o pizza aproximativ 10 euro, o apa plata 1 euro, o inghetata 1 euro. Pestele proaspat numit sea bass il poti gasi la fiecare restaurant preparat in diverse moduri, dar poti incerca si cateva mancaruri traditionale cum ar fi tocanita de iepure sau prajitura cu roscova.

Din luna iunie pana in luna octombrie, in fiecare sambata are loc Festa Malteza: strazile si casele sunt impodobite cu ghirlande si beculete, au loc focuri de artificii, se mananca nuga cu diferite arome (vanilie, capsuni, fistic, ciocolata) si canta fanfara.

De apreciat cum a reusit o  insula atat de mica sa adune atat de multi turisti in fiecare an, inteleg ca 70% din maltezi traiesc din turism. Daca nu au Festa, au festivalul Nutella sau orice alt festival care sa stranga turisti din toata lumea.

Datorita climei prietenoase, intalnesti aici foarte multi expati, majoritatea din Tarile Nordice si Marea Britanie.

Dupa vacanta din septembrie, cand voi merge cu toata familia, va voi povesti si mai multe despre Malta si voi pune fotografii si cu fetele din Malta.

Pana atunci, daca sunteti interesati  sa va petreceti vacanta de vara cu copiii in Malta, puteti gasi mai multe informatii la Agentia Malta Travel.

Si nu uitati sa intrebati de oferta pentru familiile cu copii – in vara aceasta in Malta copilul calatoreste si sta gratis alaturi de familie! 


Nu sunt comentarii la acest articol!

Adauga un comentariu

Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la încalcarea legii, la violenta sau ura vor fi sterse. Ii încurajam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate.

Introdu numarul din imagine:
security
Sarbatori de iarna in Tara lui Mos Craciun Sarbatori de iarna in Tara lui Mos Craciun

Niciodata nu este prea tarziu sa ne gandim la o vacanta de vis in Tara lui Mos Craciun, acolo unde atat cei mici, cat si cei mari se pot convinge ca Mosul chiar exista.

Cum ocupam cat mai bine timpul copiilor nostri in aceasta vara? Cum ocupam cat mai bine timpul copiilor nostri in aceasta vara?

Vacanta de vara este intr-adevar momentul concediilor si al relaxarii, insa noi, cei mari nu putem chiuli chiar tot timpul de la birou. Altfel fiind spus, ce parere aveti despre taberele de vara?

Cauta un review



Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.